Călătorie prin teleportare?! Cercetătorii au stabilit un nou record pentru teleportarea datelor!

469122042

Teleportarea cuantică este un proces prin care informația poate fi transmisă dintr-un loc în altul cu ajutorul comunicațiilor clasice și a unei cuplări cuantice între cele două locații. Practic, prin teleportare ne referim la transportul unui obiect dintr-un loc în altul fără ca obiectul respectiv să parcurgă spațiul dintre cele două locații.

Cercetătorii de la Institutul Național de Standarde și Tehnologie (SUA) au reușit să stabilească un nou record privind distanța pe care a străbătut-o un foton prin intermediul fibrei optice. 101 kilometri este noul prag pe care cercetătorii l-au atins în cadrul experimentelor. Poate nu vi se pare o distanță considerabilă, însă având în vedere că pe o asemenea lungime, majoritatea fotonilor nu reușeau până în prezent să ajungă la destinație, reușita cercetătorilor este incredibilă. Experimentul a fost încununat cu succes datorită noilor detectoare care îmbunătățesc semnificativ semnalul emis de o singură particulă de foton.

Pentru a fi posibilă (teoretic) teleportarea unei ființe, cercetătorii trebuie să găsească o modalitate prin care să transmită concomitent un număr mai mare de date, însă primii pași au fost făcuți, iar cert este că “ușa” rămâne larg deschisă pentru o viitoare teleportare a unui obiect sau, de ce nu, a unei ființe.

 

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *