Mai multe aplicații infectate de un malware periculos au fost șterse de Apple din AppStore

iphone-5s

Apple a eliminat o serie de aplicații malițioase din magazinul virtual AppStore, susținând că datele utilizatorilor erau în pericol.

Cum au ajuns zeci de aplicații infectate de același virus?

Virusul cunoscut sub numele de XcodeGhost, „convingea” dezvoltatorii de aplicații să instaleze o versiune modificată a programului Xcode, program foarte complex, folosit pentru a crea majoritatea aplicațiilor compatibile cu sistemul de operare iOS (iPad, iPhone) și OSX (MacBook).

„Am eliminat toate aplicațiile create de dezvoltatori folosind versiunea modificată a programului Xcode” a declarat un purtător de cuvânt de la Apple. „Trebuie să ne asigurăm că dezvoltatorii folosesc o versiune “curată” a programului Xcode atunci când creează aplicații”, a mai adăugat acesta.

Una dintre cele mai populare aplicații, care le permite utilizatorilor să comunice gratuit între ei (WeChat), cu peste 600 de milioane de utilizatori activi, a fost infectată de malware-ul XcodeGhost, compromițând datele cu caracter sensibil aflate în conturile utilizatorilor. Altă aplicație foarte populară (CamCard) care permite sincronizarea și scanarea cărților de vizită, a fost infectată punând în pericol informațiile cu caracter sensibil stocate de utilizatori.

Conform experților în securitate cibernetică, malware-ul XcodeGhost cerea utilizatorilor să își introducă datele cu caracter personal (numele și parola), ulterior transferând informațiile obținute spre mai multe servere fantomă. Cel puțin 39 de aplicații au fost infectate de virusul XcodeGhost, însă la ora actuală nu se știe exact numărul real al utilizatorilor afectați.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *