Premieră în Anglia! Alimentarea autoturismelor electrice se va face prin intermediul WiFi

Incarcare-baterie-WiFi (2)

Regatul Unit oferă o premieră în lumea automobilistică. Șoferii autoturismelor electrice vor începe în curând să testeze alimentarea bateriilor cu energie, totul în timp ce autovehiculele se vor deplasa fără problemă pe autostradă.

După cum bine știm principala problemă a autoturismelor electrice este autonomia de funcționare a bateriilor. Majoritatea autoturismelor electrice pot parcurge o distanță de maxim 420 de kilometri cu o singură încărcare. Pentru a încuraja cât mai mult achiziția de autoturisme electrice (deoarece emisiile de poluare sunt zero) autoritatea care gestionează autostrăzile din Anglia a anunțat implementarea unui proiect unic. În cadrul proiectului pilot, șoferii care utilizează autoturisme electrice vor putea alimenta bateriile autovehiculului fără să mai oprească la o stație tradițională.

Proiectul își propune să echipeze pe deoparte autoturismele electrice cu tehnologia NFC care va capta energia (prin procedeul wireless charging), iar pe de altă parte să echipeze șoselele de mare viteză cu cabluri electrice care vor genera un câmp electromagnetic ce va alimenta cu energie bateriile autoturismelor electrice. Procedeul este asemănător cu ceea ce este implementat în prezent la smartphone-urile comercializate de , care au opțiunea de încărcare a bateriei prin WiFi.

Incarcare-baterie-WiFi (1)

Ministrul Transporturilor din Regatul Unit a declarat recent că „guvernul nostru este pregătit să investească peste 500 de milioane de lire în următorii cinci ani pentru a implementa această tehnologie pe șoselele de mare viteză din Anglia”.

Chiar dacă deocamdată vorbim doar de un proiect, este lăudabilă inițiativa englezilor. Se încurajează astfel achiziția autoturismelor care nu au un impact negativ asupra mediului, rezolvând totodată și o problemă frustrantă de care se loveau șoferii: alimentarea frecventă cu energie a bateriilor în cadrul stațiilor tradiționale.

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

12 Responses

 1. sorin sebes says:

  Noi nu avem benzinarii pe autostrada, iar astia fac alimentare prin wifi :))

 2. Cosmina Abrudan says:

  wow! foarte tare …

 3. alex says:

  Asta inseamna sa fi mafiot :)) in acelasi timp sa conduci si sa iti alimentezi masina …

 4. vic says:

  O prostie. Va dati seama ce radiatii puternice vor afecta soferul??

 5. Ovidiu says:

  Foarte tare ideea, doar că nu e vorba de NFC sau WiFi. Astea sunt protocoale de comunicare.
  Chiar dacă sunt prezente pe telefoanele Samsung, nu permit încărcarea wireless a acestora.
  Pentru încărcarea wireless se folosește altă tehnologie, probabil aceeași folosită și în cazul de față, bazată pe inducția electromagnetică.

 6. Octavian Balaci says:

  pierderile de energie prin disipatie directa si prin curenti indusi (avand in vedere suprafata enorma ce trebuie tinuta permanent alimentata cu curent de medie/inalta frecventa) vor f foartei mari comparativ cu energia utilizata efectiv de masinile prezente la un moment dat in sistem, asta va face sistemul estrem de ineficient energetic. Sa faci asa de ochi lumii cativa km merge, dar la scara mare se va ridica intrebarea cine va plati pierderile.

  • Ionut Sandu says:

   Salut Octavian,
   Probabil ai dreptate, insa imi pun o intrebare: ce produs inovator proaspat lansat si implementat a fost pe profit?
   Cred ca este o alternativa verde la solutia combustibililor fosili, insa ramane de vazut daca va si merita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *