Vis devenit realitate! Vezi cum arată primul scuter smart

 

Gogoro-scuter (1)

Mai țineți minte proiectul scuterului smart Gogoro prezentat la începutul acestui an în cadrul CES de la Las Vegas? Constructorul taiwanez a început să livreze deja primele bucăți clienților.

Pentru început scuterul va fi livrat doar persoanelor care au făcut deja o precomandă (acesta fiind disponibil deocamdată doar în Taipei). Fiecare client care a plătit în avans pentru un scuter (aproximativ 4000$) primește mopedul, plus un an de asigurare împotriva furtului, doi ani garanție mecanică și schimb nelimitat al bateriilor (practic, energie gratuită timp de doi ani de zile).

Compania dorește astfel să îi răsplătească pe cei care au avut încredere încă de la început în acest proiect, finanțând în avans scuterul smart. Restul clienților vor avea posibilitatea de a achiziționa un abonament lunar în valoare de 28$ prin care vor avea acces nelimitat la bateriile care alimentează cu energie scuterul.

Între timp, compania a mai prezentat publicului larg și seria scuterelor Gogoro Pro, acestea având practic aceleași caracteristici tehnice, diferențiindu-se doar prin nuanța vopselei (albastru, galben, gri și maro).

Capabil să ajungă la 50km/h în doar câteva secunde, scuterul poate atinge fără probleme și viteza maximă constructivă de 90 km/h. Constructorul însă recomandă ca utilizatorul să folosească viteza de croazieră (de 60-70 km/h) pentru a obține un consum cât mai scăzut. Mopedul se alimentează cu energie de la o baterie modulară care utilizează tehnologia NFC, recunoscând astfel setările particulare ale fiecărui șofer. Schimbul bateriilor se realizează în fix șase secunde la stațiile special amenajate (60 la număr) amplasate în orașul Taipei.

Gogoro-scuter (2)

Utilizatorul poate verifica informații de interes general (nivelul de încărcare al bateriei, statistici despre viteză, consumul de energie, presiunea pneurilor etc) direct de pe smartphone, prin intermediul unei aplicații dedicate.

Deocamdată compania nu a anunțat lista următoarelor orașe în care scuterul va fi comercializat.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

4 Responses

  1. Rus Claudiu says:

    la 4000 de dolari ai alte alternative, adevarat nu smart..

  2. sorin sebes says:

    cu 120 de lei ai “combustibil” pentru o luna intreaga…. OAU!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *