Noi restricții pentru Agenția Națională de Securitate

NSA-

Astăzi, Reprezentanții Camerei din parlamentului SUA, au adoptat o măsură care va limita drastic drepturile de supraveghere și interceptare a Agenției Naționale de Securitate (NSA). Proiectul de lege care cuprinde o serie de limitări privind interceptarea apelurilor dar și stocarea datelor confidențiale a fost votat cu 338 de voturi pentru și 88 împotrivă.

Votul exprimat astăzi nu este o simplă coincidență, deoarece la 1 Iunie expiră acordul aflat în vigoare (Patriot Act, secțiunea 215) prin care Agenția de Securitate era îndreptățită să supravegheze în mod abuziv diverși cetățeni. În locul reînnoirii vechiului acord, Reprezentanții Camerei au votat un nou proiect de lege prin care drepturile și “libertățile” Agenției de Securitate sunt drastic limitate. Astfel, conform noului cod, NSA nu va mai putea intercepta convorbirile telefonice fără a avea un mandat din partea unui judecător, în care se va stipula clar când și în ce împrejurări se vor efectua înregistrările convorbirilor telefonice. De asemenea, NSA nu va mai avea acces la istoricul convorbirilor, acestea rămânând stocate doar pe serverele operatorilor de telecom.

Noul Proiect de Lege privind interceptarea telecomunicațiilor, oferă mai multe măsuri de transparență între cetățeni, operatorii telecom și NSA. Cetățenii vor putea cere operatoriilor de telecom rapoarte publice privitoare ale activitățile desfășurate de aceștia. Chiar numărul unul din stat, președintele Barack Obama și-a declarat public sprijinul pentru noul proiect de lege. Însă grupurile Civile care apără drepturile cetățenilor nu s-au declarat la fel de încântate de noul proiect, argumentând că NSA va avea în continuare foarte multe drepturi abuzive asupra cetățenilor.

Agenția Națională pentru Securitate a apărut în atenția publicului la nivel mondial anul trecut, atunci când Edward Snowden (un fost angajat al agenției) a sustras în mod fraudulos o serie de documente clasificate și le-a făcut publice. Documentele demonstrează clar abuzurile pe care NSA le-a făcut de-a lungul anilor nu doar asupra cetățenilor americani ci și asupra mai multor persoane străine. Lunile trecute am mai scris un articol despre NSA în care vă povesteam cum Agenția de Securitate a intrat fraudulos în sistemul celui mai mare operator de telecom din America, obținând astfel acces la informații strict confidențiale.

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *