FBI: Un avion a fost hack-uit în timpul zborului direct de pe laptop

virgin-america

Reprezentanții Biroului Federal de Investigații din SUA (FBI) au declarat recent că este posibil ca o persoană neautorizată să fi accesat mai multe funcții de control ale unei aeronave cu ajutorul unui laptop direct de pe scaunul de pasager.

Chris Roberts (cercetător de securitate) a declarat în fața agenților de la FBI că în luna februarie a fost capabil să se conecteze la sistemele interne de la mai multe aeronave, datorită unor serii de vulnerabilități descoperite la sistemele de siguranță. FBI i-a interzis mai apoi zborul pe toate avioanele care au rute comerciale în Statele Unite, după ce Chris a făcut o glumă pe Twitter în care se amuza pe seama vulnerabilității descoperite în avionul în care călătorea. La aterizarea aeronavei, mai mulți agenți federali l-au escortat pe cercetător, confiscându-i mai multe gadget-uri (printre care telefonul inteligent, laptopul, tableta și alte spații de stocare a datelor).

Chris Roberts s-ar fi întâlnit tot în luna februarie cu mai mulți agenți FBI pentru a discuta despre vulnerabilitățile sistemelor multimedia din aeronavele care tranzitează teritoriul SUA. Cercetătorul le-ar fi spus agenților că a fost capabil să exploateze între 15 și 20 de vulnerabilități descoperite între anii 2011-2015. Roberts a susținut că a avut acces la rețeaua internă a aeronavelor prin dispozitivul multimedia (Seat Electronic Box) care este situat sub scaunul de pasager. Cercetătorul a reușit să își conecteze laptopul la sistemul de securitate intern al aeronavei, având acces la computerul central care gestionează toate comenzile interne (inclusiv puterea motoarelor, alimentarea, flapsurile, gps-ul, etc.).

Chris Roberts a declarat însă că nu a modificat nici un parametru de funcționare al avionului (chiar dacă a avut acces deplin la sistemul principal), însă agenții FBI sunt de altă părere. Mandatul de reținere care a fost eliberat de autoritatea competentă, sugerează de fapt că cercetătorul a efectuat mai multe modificări la parametrii de funcționare ai aeronavei. Conform FBI, Chris Roberts a „ajustat” flapsurile aeronavei și puterea unuia dintre motoare, dezechilibrând avionul în timp ce se afla în aer. Conform înregistrărilor ulterioare studiate de specialiști, aeronava s-ar fi deplasat ușor în lateral chiar în timpul zborului, pentru o scurtă perioadă de timp.

mandat-retinere

Mandat reținere (click pentru a mări)

Într-o nouă postare pe Twitter, cercetătorul american a declarat că foarte multe lucruri au fost scoase din context, iar asta duce la o dezinformare în masă a publicului. Chiar dacă a fost reținut pe aeroport, iar dispozitivele i-au fost confiscate, Chris a fost la scurt timp eliberat, urmând ulterior ca Biroul de Federal de Investigații să se pronunțe dacă îl vor acuza de vreo infracțiune sau nu.

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

3 Responses

  1. Bodgan Samfir says:

    Tare, tipu se credea in GTA 5… el defpat se juca cu avionul :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *