FBI: Un avion a fost hack-uit în timpul zborului direct de pe laptop

virgin-america

Reprezentanții Biroului Federal de Investigații din SUA (FBI) au declarat recent că este posibil ca o persoană neautorizată să fi accesat mai multe funcții de control ale unei aeronave cu ajutorul unui laptop direct de pe scaunul de pasager.

Chris Roberts (cercetător de securitate) a declarat în fața agenților de la FBI că în luna februarie a fost capabil să se conecteze la sistemele interne de la mai multe aeronave, datorită unor serii de vulnerabilități descoperite la sistemele de siguranță. FBI i-a interzis mai apoi zborul pe toate avioanele care au rute comerciale în Statele Unite, după ce Chris a făcut o glumă pe Twitter în care se amuza pe seama vulnerabilității descoperite în avionul în care călătorea. La aterizarea aeronavei, mai mulți agenți federali l-au escortat pe cercetător, confiscându-i mai multe gadget-uri (printre care telefonul inteligent, laptopul, tableta și alte spații de stocare a datelor).

Chris Roberts s-ar fi întâlnit tot în luna februarie cu mai mulți agenți FBI pentru a discuta despre vulnerabilitățile sistemelor multimedia din aeronavele care tranzitează teritoriul SUA. Cercetătorul le-ar fi spus agenților că a fost capabil să exploateze între 15 și 20 de vulnerabilități descoperite între anii 2011-2015. Roberts a susținut că a avut acces la rețeaua internă a aeronavelor prin dispozitivul multimedia (Seat Electronic Box) care este situat sub scaunul de pasager. Cercetătorul a reușit să își conecteze laptopul la sistemul de securitate intern al aeronavei, având acces la computerul central care gestionează toate comenzile interne (inclusiv puterea motoarelor, alimentarea, flapsurile, gps-ul, etc.).

Chris Roberts a declarat însă că nu a modificat nici un parametru de funcționare al avionului (chiar dacă a avut acces deplin la sistemul principal), însă agenții FBI sunt de altă părere. Mandatul de reținere care a fost eliberat de autoritatea competentă, sugerează de fapt că cercetătorul a efectuat mai multe modificări la parametrii de funcționare ai aeronavei. Conform FBI, Chris Roberts a „ajustat” flapsurile aeronavei și puterea unuia dintre motoare, dezechilibrând avionul în timp ce se afla în aer. Conform înregistrărilor ulterioare studiate de specialiști, aeronava s-ar fi deplasat ușor în lateral chiar în timpul zborului, pentru o scurtă perioadă de timp.

mandat-retinere

Mandat reținere (click pentru a mări)

Într-o nouă postare pe Twitter, cercetătorul american a declarat că foarte multe lucruri au fost scoase din context, iar asta duce la o dezinformare în masă a publicului. Chiar dacă a fost reținut pe aeroport, iar dispozitivele i-au fost confiscate, Chris a fost la scurt timp eliberat, urmând ulterior ca Biroul de Federal de Investigații să se pronunțe dacă îl vor acuza de vreo infracțiune sau nu.

 

Ionut Sandu

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

3 Responses

  1. Avatar Bodgan Samfir says:

    Tare, tipu se credea in GTA 5… el defpat se juca cu avionul :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *