Patru persoane din Nepal au fost salvate de tehnologia NASA

finder-image-1

Cea mai nouă tehnologie dezvoltată de NASA pentru situațiile de urgență generate de calamitățile naturale, a ajutat la salvarea a patru vieți omenești aflate sub dărâmăturile provocate de cutremurul de 7.8 grade magnitudine din Nepal.

Aparatul intitulat Finder utilizează undele radar, identificând astfel ritmul cardiac al persoanelor blocate sub dărâmături. Cele două aparate dezvoltate de NASA și de Departamentul pentru Securitate Internă al SUA au fost folosite în Nepal pentru descoperirea persoanelor aflate încă sub dărâmături.

„Din păcate adevăratele teste de eficiență a aparatelor Finder sunt operațiunile reale de salvare a vieților omenești” a declarat președintele diviziei tehnice NASA, Reginald Brothers. „Bineînțeles că nu ne dorim ca astfel de situații să apară, însă genul acesta de instrumente au fost gândite pentru a ne ajuta atunci când se întâmplă cele mai mari nenorociri, iar eu sunt mândru că Finder a salvat momentan patru vieți omenești în Nepal.” a mai completat acesta.

Supraviețuitorii se aflau sub dărâmăturile a ceea ce a mai rămas din satul Chautara (situat la câteva zeci de kilometri de kapitala Kathmandu) de aproximativ 3 zile, până când salvatorii au reușit să îi elibereze din capcana dărâmăturilor. Primii doi bărbați care au fost salvați se aflau îngropați de vii la o adâncime de peste 15 metri, iar dispozitivele Finder au detectat bătăile inimilor ajutând astfel salvatorii să îi găsească cu o precizie foarte bună. Alte două persoane care se aflau sub dărâmăturile unor construcții din același sat, au fost identificate de aparatele Finder datorită ritmului cardiac captat de razele radar.

Potrivit celor de la NASA, aparatele pot identifica oamenii îngropați în moloz până la adâncimea de 30 de metri. În funcție de adâncimea și tipul de moloz, aparatul poate identifica cu o precizie de până la 2 metri persoanele aflate încă în viață. Zonele afectate de cutremurul deosebit de periculos au devenit rapid „laboratoare” de testare pentru companiile care comercializează echipamente pentru situațiile de acest gen. Multe companii care comercializează drone, și-au pus la dispoziția autorităților echipamentele pentru evaluarea cât mai rapidă a zonelor afectate și a prejudiciilor cauzate de cutremur.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

4 Responses

  1. Alex Presecan says:

    Felicitari NASA si celor care contribuie la salvarea vietilor omenesti !

  2. Ionut Sava says:

    Interesanta aparatura de la NASA, dar dc nu au salvat mai multe victime ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *