Campion mondial la şah prins în timp ce trişa cu ajutorul smartphone-ului

sah-smartphone

Campionul georgian la şah, Gaioy Nigalidye, a fost eliminat din turneul de la Dubai după ce a fost prins de oficialii competiţiei în timp de trişa. Georgianul utiliza smartphone-ul pentru a se inspira în timpul pauzelor de toaletă.

Adversarul lui Nagalidze, campionul armean Tigran Petrosian, s-a plâns oficialilor, susținând că adversarul său folosește pauzele de toaletă mult prea des. Nigalidze a folosit mereu aceeaşi cabină pentru perioade neobișnuit de lungi, atrăgând asupra sa anumite suspiciuni. După o investigație rapidă, oficialii competiției de la Dubai au găsit în coșul de gunoi din toaleta folosită de campionul georgian, un smartphone care avea instalat o aplicație de şah dedicată specialiștilor în domeniu.

După ce a fost confruntat cu dovezile descoperite de oficiali, Nagalidze a negat faptul că acela ar fi smartphone-ul său, însă jucătorul a uitat un detaliu: device-ul avea instalat contul personal de Facebook.

chess_cheating

Adversarii se aflau în etapa a șasea a turneului, când organizatorii au descoperit metoda de înșelăciune. Premiul pentru câştigarea turneului este în valoare de 12.000 de dolari. Incidentul este în prezent investigat de Federaţia Internaţională de Şah, care va decide măsurile disciplinare care se cuvin la finalizarea anchetei. În cazul în care Nigalidze va fi găsit vinovat, acesta ar putea fi suspendat timp de trei ani din toate competițiile oficiale de şah.

Nu este pentru prima dată când turneul din Dubai se confruntă cu un episod de înșelăciune. Potrivit informaților de pe site-ul oficial, un jucător de origine iraniană a fost prins în anul 2008 în timp ce primea mesaje de la un alt apropiat care urmărea partida online.

Tehnologia: ne face viața mai ușoară, nu?

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

4 Responses

  1. Alexandru Stancic says:

    Cineva trebuie sa fure nu ? Bine ca l-au prins cu facebook-ul ;)))

  2. Catalin Chis says:

    Pai daca nu il duce capul, trebuie sa faca ceva, nu ? :)) pana la urma era premiu de 12.000 de euro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *