După multe zvonuri care anunțau faptul că Google nu este văzut cu ochi buni de forul european, astăzi în mod oficial gigantul american a fost anunțat de Comisia Europeană cu privire la începerea unor anchete care vor investiga practicile neloiale de afaceri întreprinse de americani.
Comisia Europeană a anunțat astăzi începerea procedurilor de anchetare împotriva serviciilor oferite de Google consumatorilor. În esență, autoritățile europene reclamă faptul că Google a abuzat de poziția sa dominantă de pe piață, impunând consumatorilor alegerea serviciilor proprii, practicând o concurență neloială față de adversarii direcți.
Serviciul destinat cumpărăturilor online, Google Shopping, induce în eroare utilizatorii atunci când este utilizat. Mai exact, în funcție de cuvintele cheie introduse de utilizator în momentul căutării unui serviciu sau a unui produs, Google afișează pe pozițiile fruntașe produsele proprii și ale partenerilor, cu prețul boldat, iar serviciile concurenților direcți (chiar dacă au prețul mai redus) sunt afișate pe poziții codașe. Conform regulilor de marketing, utilizatorul va fi întotdeauna tentat să acceseze primele anunțuri afișate pe o pagină, mai ales anunțurile care se evidențiază prin font și culoare în fața celorlalte.
Comisia europeană și-a exprimat astfel nemulțumirea față de practicile întreprinse de Google, deoarece utilizatorii sunt induși în eroare de rezultatele afișate în urma căutărilor. Astfel, produsele și serviciile mai ieftine oferite de concurenții direcți ai Google, nu sunt la fel de vizibile în urma căutărilor ca și ofertele gigantul american.
Sistemul de operare Android (care este folosit de majoritatea smartphone-urilor de pe piață) reprezintă un alt motiv pentru care Google este cercetată de Comisia Europeană. Faptul că instalarea magazinului virtual Google Play este condiționată de instalarea altor aplicații terțe precum Chrome și Gmail îi deranjează pe comisarii europeni. Forul de Bruxelles este îngrijorat de faptul că Google a eliminat în acest mod concurența, descurajând dezvoltarea unor aplicații asemănătoare pe piață. În plus, comisarii europeni și-au exprimat dezaprobarea față de politica de piață dusă de Google, care prin modul de implementare a sistemului de operare “împiedică în mod ilegal” dezvoltarea altor sisteme de operare rivale.
Comisarii europeni nu au anunțat un termen limită pentru finalizarea anchetei.
Daca ancheta va dura ca si in cazul Microsoft, avem mult si bine de asteptat.
Deci 7 ani ?:))