O soluție inteligentă pentru autoturismele parcate ilegal

avert

Din cauza nesimțirii sau a nepăsării unor șoferi total iresponsabili, din ce în ce mai multe autoturisme blochează traficul din orașe prin staționarea neregulamentară pe partea carosabilă sau pe trotuar. O parcare neinspirată, dar cu “avariile pornite” poate creea cozi uriașe pe străduțe sau străzile cu trafic și așa îngreunat. Nu știu cum e la voi în oraș, dar în această perioadă în Cluj-Napoca se lucrează la foarte multe străzi din inițiativa minunatului nostru primar, iar traficul este infernal.

Conform presei, s-au întreprins deja acțiuni care doresc să conteste dreptul legal (sau nu) al primăriilor de a ridica autoturismele parcate sau staționate ilegal pe partea carosabilă. Sigur că sunt mulți dintre voi care consideră că primăriile fac abuz și etc. dar aceste lucruri le vom dezbate altădată. În continuare am să vă prezint o alternativă cel puțin interesantă privind parcările (deocamdată) ilegale. Dacă un autoturism este parcat neregulamentar (fie pe partea carosabilă, fie pe trotuar), se poate muta (atenție, nu ridica!) rapid și simplu în cel mai apropiat loc în care nu încurcă circulația.

O echipă de cercetători a dezvoltat niște roboți autonomi care pot deplasa autovehicule cu greutatea de până la 2 tone. Intitulați Avert (acronim de la numele întreg Autonomus Multi-Robot System for Vehicle Extraction and Transportation), roboții inteligenți sunt capabili să scaneze eventualele blocaje din trafic cauzate de autoturismele parcate prost sau de obstacole neprevăzute. Unitatea de comandă poate primi dispoziții din partea persoanelor acreditate (poliția rutieră/locală, muncitorii de la drumuri și poduri etc.) pentru a trimite roboții în situațiile în care este necesară deplasarea urgentă a unui autovehicul sau obstacol care îngreunează fluiditatea traficului.

Roboții Avert mai au o utilitate importantă: pot muta în deplină siguranță autovehiculele considerate de forțele de ordine suspecte de atac cu explozibil. Astfel, în aceste cazuri dramatice, nu mai este nevoie de intervenția unor oameni extrem de curajoși care își riscă propriile vieți pentru siguranța celorlalți cetățeni, ci totul se va face controlat de la o distanță sigură.

Sigur că acest proiect este încă la început și va mai fi nevoie de ajustări sau modificări în ceea ce privește funcționalitatea roboților, dar să nu uităm: toate lucrurile trebuie să aibă un început, iar pe parcurs sperăm ca aceștia să devină de un real folos nouă, oamenilor.

Puteți vizualiza filmul de prezentare a roboților Avert mai jos:

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

4 Responses

  1. Catalin Chis says:

    :)) Foarte tare ideea asta frate!

  2. Robert F says:

    si ce te faci cu o dupa de distributie pusa prost ? Chemi 20 de roboti :)) ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *