Uimitor! În curând vor fi produse memoriile flash SSD de 10 TB (10.000 GB)

SSD

Chiar dacă la ora actuală memoriile ultra rapide (SSD) au un preț relativ ridicat de achiziție raportat la capacitatea de stocare, în curând producătorii vor normaliza prețurile, datorită avansului tehnologic. Toshiba și Intel unii dintre cei mai importanți jucători de pe piață în materie de memorii flash, au anunțat începerea producției memoriilor ultra rapide cu ajutorul tehnologiei 3D Nand. Pe scurt, cu ajutorul acestui proces de fabricație, memoriile flash vor putea stoca de două ori mai multă informație în același cip NAND.

Reprezentanții Toshiba au declarat că au produs primul cip NAND din lume care este alcătuit din 48 de straturi. Cipul oferă un spațiu de stocare de 16 GB având viteze de citire și fiabilitate radical îmbunătățite. După cum probabil că știți deja, compania japoneză Toshiba a inventat memoria flash, iar la ora actuală produce cele mai mici cipuri NAND (15nm) din lume. Ce înseamnă asta pentru un utilizator obișnuit? Faptul că dimensiunea unui memory stick este redusă considerabil, iar într-un spațiu deja restrâns capacitatea de stocare va fi mult mai mare.

În același timp Intel și Micron au prezentat publicului larg propria lor versiune a unei memorii flash cu cip NAND fabricat în 32 de straturi. Chiar dacă Toshiba au fost pionierii în această tehnologie, Intel a ridicat ștafeta, ajungând să producă un cip NAND care poate stoca 48 GB de informație. Vă dați seama?  Un singur cip NAND de dimensiuni extrem de reduse este capabil să stocheze atâta informație. Practic la un hard disk de 128 GB nu vor mai fi nevoie de 8 cipuri NAND (ca în poza de mai jos) ci doar de 3. Compania Micron s-a declarat interesată de tehnologia 3D Nand, în vederea producerii de memorii flash de mare viteză cu capacitate totală de 10.000 GB.

ssd-128-gb

Din această cursă a capacității uriașe de stocare, cu siguranță că o bună parte a consumatorilor vor ieși câștigători, deoarece vor beneficia de la memoriile flash și hard disk-urile SSD cu capacitate de stocare mai reduse (până în 500 GB).

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l și prietenilor tăi!

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

7 Responses

  1. Andrei says:

    Asteptam preturile mai bune raportat la capacitatea de stocare

  2. Catalin Chis says:

    Ce ne facem cu atata spatiu ?:))

  3. Utilizator says:

    Foarte bune informatii am citit aici. Va dorec mult succes in ceea
    ce faceti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *