Urmărește o colecție rară de fotografii color din Anglia anului 1928

Vasul Cunard SS Mauretania, fratele Titanicului

Între anii 1920 şi 1934 celebrul fotograf Clifton R. Adams, de la prestigioasa publicație National Geographic a realizat în Anglia o serie de instantanee absolut memorabile. Adams s-a folosit de o tehnică revoluționară la acea vreme pentru a obține fotografii color. Modul de procesare a fotografiilor s-a realizat prin tehnica Autochrome, tehnică patentată în Franța la începutul anilor 1900 de frații Lumière. Deoarece la acea vreme Autochrome era o tehnică relativ nouă, foarte puțini fotografi s-au încumetat să o folosească, majoritatea preferând procesarea fotografiilor în mod clasic, în stilul monocolor.

Poate unii dintre voi vor fi surprinși, însă ingredientul de bază al tehnicii Autochrome a fost cartoful. Practic, boabe mici de amidon de cartof (în jur de 4 milioane) sunt vopsite cu pigmenți roşu-portocaliu, verde şi albastru iar apoi sunt poziționate pe o placă de sticlă de aproximativ 1 inch pătrat. „Decalajul” dintre boabele mici de amidon este umplut cu un pigment negru de funingine alături de o emulsie de argint, care permit o expunere color a imaginii procesate.

Autochrome (brevet si placa)

În Anglia anului 1928 munca agrară (mai exact agricultura) reprezenta o parte importantă a vieții de zi cu zi, în acest domeniu fiind foarte multe persoane angrenate (bărbați şi femei deopotrivă). De fapt, multe dintre capturile realizate de fotograful Adams surprind rolul femeii în rândul societății. În acel an femeile din Anglia au obținut egalitatea deplină la vot (până atunci doar femeile care aveau vârsta peste 30 de ani aveau drept legal de vot).

Fotograful Adams era în vârstă de 38 de ani atunci când a realizat fotografiile, iar până la finalul vieții (1934) acesta va mai realiza o serie de fotografii excepționale în majoritatea țărilor europene.

Vizualizați mai jos cele mai bune fotografii realizate de Adams în Anglia anului 1928:

 Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l și prietenilor tăi!

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

6 Responses

  1. Alin stancic says:

    Se pare ca pe langa felul de mancare (cartofii prajiti), cartofii au mai avut o contributie istorica :d

  2. Mihaela Dumbravean says:

    Imi place chipul batranelului veteran cu joben negru 🙂

  3. Catalin Chis says:

    Ce bine seamana Mauretania cu Titanic !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *