ȘOC! Agențiile britanice și americane de spionaj au furat cheile de criptare ale cartelelor SIM

Cartela-SIM

Spionii britanici și americani au spart rețeaua internă a unui mare producător de cartele SIM, furând cheile criptografice  folosite la securizarea apelurilor și a mesajelor. Agenția Națională de Securitate (NSA) și Cartierul general pentru comunicații al Guvernului britanic (GCHQ) au pătruns în mod fraudulos în rețeaua unuia dintre principalii distribuitori de cartele SIM din lume (compania germană Gemalto), furând cheile criptografice folosite de companie pentru a securiza linia apelurilor telefonice și a mesajelor expediate de utilizatori prin intermediul unei rețele. Accesul la cheile criptografice le-a oferit agențiilor guvernamentale capacitatea de a monitoriza o mare parte a comunicațiilor mobile din lume.

Informațiile au fost publicate într-un raport al ziarul The Intercept, pe baza documentelor furnizate de fostul angajat NSA, Edward Snowed. Compania germană Gemalto produce cartele SIM pentru cei mai importanți operatori de telefonie din lume, operând în peste 85 de țări. În total Gemalto produce aproximativ două miliarde de cartele SIM pe an.

“Această dezvăluire este deosebit de importantă”, a declarat analistul Mark Rumold. „NSA și GCHQ au avut și au în continuare acces la cheile care decriptează toate comunicațiile mobile, fără să mai fie nevoiți să ceară acordul operatoriilor locali de telefonie (ex. Orange, Vodafone etc.) sau a guvernelor străine” a mai completat acesta.  Deținerea cheilor criptografice le permite agențiilor să supravegheze comunicațiile utilizatorilor chiar și în lipsa unui mandat oferit de către autoritatea competentă. În plus în urma interceptării nu se lasă vreo urmă în rețeaua wireless a furnizorului ale cărui comunicații sunt interceptate. Practic, agențiile și-au asigurat „preventiv” accesul în intimitatea a milioane sau poate miliarde de oameni, în cazul în care doresc să afle mai multe detalii fără a mai respecta procedura legală de interceptare a unei convorbiri.

Diagrama-telecom

Mai interesant este faptul că compania Gelmato nu a avut cunoștință de faptul sistemele sale au fost sparte și proprii angajați spionați. „Sunt profund îngrijorat de ceea ce s-a întâmplat” a declarat Paul Beverly, vicepreședintele executiv al companiei. „La ora actuală cel mai important pentru mine este să înțeleg cum a fost posibil așa ceva, astfel încât să putem adopta măsurile necesare pentru a ne asigura pe viitor că acest lucru nu se mai întâmpla.”

Dacă nu știați deja, tot Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA) este suspectată ca ar fi pus la cale cel mai înfiorător și bine pus la punct virus cibernetic din întreaga lume, despre care puteți citi mai mule aici.

 

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

3 Responses

  1. Alexandra Stancic says:

    Mai nou tot stiri despre virusi si spionaj ne dai :))

  1. May 14, 2015

    […] cetățenilor americani ci și asupra mai multor persoane străine. Lunile trecute am mai scris un articol despre NSA în care vă povesteam cum Agenția de Securitate a intrat fraudulos în sistemul celui […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *