Dovada că Apple lucrează în secret la o mașină electrică

apple

Zvonurile cu privire la proiectul unui autoturism electric realizat de catre gigantul Apple, s-au înmulțit în ultima perioadă. Conform unui raport recent scris de prestigioasa publicație Wall Street Jurnal, Apple lucrează în mare secret la un autoturism complet electric. Proiectul Titan, așa cum este cunoscut pe plan intern, a adunat laolaltă mai mulți ingineri care vor asambla și testa un autovehicul asemănător unei dubițe.

Conform aceluiași raport, se pare că CEO-ul de la Apple, Tim Cook,  și-a dat acordul în privința începerii proiectului Titan de mai bine de un an, atunci când l-a angajat pe fostul inginer șef de la Ford, Steve Zadesky, căruia i-a oferit o echipă generoasă (peste 1000 de specialiști), care îl vor ajuta să proiecteze și să dezvolte un nou autoturism complet electric. Apple dorește să producă un autoturism care va fi capabil să parcurgă distanțe mari, fără ca șoferul să mai aibă grija alimentării cu energie electrică a bateriilor. În ultimele luni, personalul de la Apple a vizitat mai mulți producători care au potențialul de a construi mașina (sau componente ale acesteia). Firma Magna Steyer, care produce autoturisme pentru companiile Mercedes și BMW, a fost menționată în rapoartele de la WSJ și Financial Times.

Chiar dacă Apple lucrează la acest proiect de ceva vreme, deocamdată nu este sigur dacă gigantul din Cupertino va prezenta vreodată publicului larg un autovehicul electric. WSJ mai notează faptul că, în cazul în care Apple va da undă verde asamblării în masă a unui autoturism, vor mai trece cu siguranță câțiva ani până când aceștia vor fi pregătiți cu adevărat pentru producția la nivel global. O altă variantă pentru Apple ar fi să dezvolte acest proiect mai degrabă ca o platformă pentru testarea noilor servicii dedicate sectorului auto la care aceștia lucrează în prezent. Serviciul CarPlay (despre care am scris mai multe aici), care integrează în consola centrală a autoturismului asistentul personal Siri, precum și aplicațiile telefon, muzică, hărți și fotografii, este implementat de Apple pe cele mai noi autoturisme produse de Tesla, Volvo, Audi, BMW, Ford etc.

Apple este cunoscută pentru faptul că a explorat tehnologii și prototipuri care nu au fost lansate niciodată pe piață. Platforma iTV este doar unul dintre proiectele despre care s-a scris foarte multă vreme, însă aceasta nu a fost materializată nici până în prezent pentru publicul larg.

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

2 Responses

  1. Andrei Cibota says:

    Stilul Apple, daca nu poti cumpara concurenta (Tesla) rivalizeaza direct cu ei :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *