Cu SSD-ul T1 de la Samsung transferi un film de 3GB în 8 secunde

SSD-T1-Samsung (3)

Capacitatea de stocare a hard disk-urilor a fost întotdeauna un subiect interesant. Chiar dacă dispozitivele de stocare nu atrag utilizatorul din punct de vedere al design-ului, Samsung s-a hotărât sa pluseze și la acest capitol. Compania coreeană a prezentat publicului larg SSD-ul (Solid Sata Drive) portabil de 1TB (1000 GB) care oferă performanțe ridicate de transfer a datelor, securitate și dimensiuni reduse.

Intitulat T1, SSD-ul măsoară 5x7x1cm fiind mai mic decât o carte de vizită. Dispozitivul este atât de ușor încât ai impresia că în spatele carcasei de plastic nu se află nimic. Reprezentanții Samsung au declarat că SSD-ul portabil intră cu ușurință într-un portofel, astfel utilizatorul are acces rapid la toată informația stocată fără să mai fie incomodat de povara unui hard disk extern de dimensiuni mai mari.

Pe lângă capacitatea mare de stocare și dimensiunile minuscule, SSD-ul T1 oferă utilizatorului un plus de siguranță. Datele stocate sunt criptate cu ajutorul tehnologiei AES folosindu-se de o cheie criptografică de 256 de biți, asemănătoare cu sistemul de securizare a datelor folosit în prezent de către Agenția Națională de Securitate din SUA. Protejarea datelor se realizează foarte rapid și ușor, utilizatorul fiind nevoit să instaleze un driver special, iar apoi să își seteze o parolă.

SSD-T1-Samsung (2)

Viteze de transfer

În funcție de dimensiunea fișierului, dar și a cablului utilizat (USB 2.0/USB 3.0), timpii de transfer pot oscila. Conform specificațiilor date de producător, T1 se mândrește cu viteze de scriere și citire a datelor de până la 450 MB/s atunci când este conectat la port USB 3.0. Practic, în condiții normale poți transfera un film Full HD de 3 GB în opt secunde. Față de un hard-disk normal (My Passport Slim), care copiază aceeași cantitate de date în aproximativ 35.8 secunde, viteza de transfer a SSD-ului Samsung T1 este cu adevărat uimitoare.

Chiar dacă prețurile de comercializare la SSD-uri s-au mai normalizat în ultimii ani, Samsung cere sume de top pentru bijuteria hardware pe care au lansat-o. Astfel un model cu capacitea de stocare de 250 GB costă aproximativ 1000 ron, iar modelul premium cu capacitatea de stocare de 1 TB costă 2900 ron.

Ca și în cazul tehnologiei 4k, sunt convins că în timp și alți producători vor reuși să lanseze produse cu specificații asemănătoare, dar la prețuri mai mici. Concurența directă dintre producători este benefică consumatorului, deoarece aceasta pune la dispoziție o gamă mai largă de produse la prețuri de comercializare acceptabile.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *