Gogoro a prezentat la CES cel mai interesant scuter electric

Gogoro-Sunset

Tehnologia “verde” prinde din ce în ce mai mult, astfel aproape toți marii producători auto-moto au lansat deja autoturisme sau motociclete capabile să se autopropulseze cu energie regenerabilă.

Cu ocazia târgului CES 2015 de la Las Vegas, compania din Taipei, Gogoro, a prezentat publicului scuterul inteligent capabil să se autopropuleseze cu ajutorul bateriilor reîncărcabile. Scuterul inteligent are cel puțin o caracteristică interesantă: nu trebuie alimentat de la priză!

Chiar dacă mopedul este propulsat cu ajutorul bateriilor electrice, utilizatorul nu trebuie sa reîncarce bateria de la priză, ci trebuie doar să o înlocuiască la un stand special amenajat. Compania Gogoro își propune să eficientizeze astfel problema alimentării bateriilor, prin implementarea unui sistem care îi va permite șoferului să schimbe rapid bateria descărcată cu o baterie nouă. Da știu că pentru România această idee deocamdată este depășită datorită infrastructurii inexistente, însă în orașele dezvoltate, acest proiect ar putea prinde rapid contur. Gogoro a prezentat cu ocazia CES 2015 propriul plan privind rețeaua de “alimentare” precum și detalii tehnice despre scuterul inteligent. Compania a lucrat în secret la acest proiect încă din 2011, iar odată cu prezentarea noului proiect in cadrul targului de la Las Vegas, aceștia speră ca mopedul inteligent să prindă la persoanele care îndrăgesc energia verde.

Bateriile care alimentează scuterul sunt construite din aceleași celule Lithium-ion utilizate pentru propulsia autoturismul sport Tesla S. Bateriile conțin 20 de senzorii care captează diverse informații, iar fiecare bucată cântărește aproximativ 9 kg.

Proprietarii scuterelor inteligente vor avea posibilitatea de a utiliza o aplicație, prin care pot urmări sub forma unor grafice datele “culese” de senzorii amplasați în interiorul bateriilor (nivelul de încărcare, localizare, traseul parcurs, consumul etc). Aplicația mai permite personalizarea luminilor ambientale aflate în bordul mopedului.

smartscooter

Specificațiile tehnice ale scuterului electric sunt asemănătoare cu cele ale unui moped obișnuit (cu propulsia pe benzină). Viteza maximă este de 95 km/h iar viteza de croazieră (recomandată de producător) este de 60 km/h. Conform companiei Gogoro, scuterul electric este ideal pentru călătoriile scurte prin oraș dar și pentru navetiști. Având acces la internet (prin intermediul smartphone-ului) scuterul oferă informații în timp real despre starea generală, rute ocolitoare, vremea,  nivelul de combustibil, presiunea din cauciucuri etc.

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

1 Response

  1. July 26, 2015

    […] țineți minte proiectul scuterului smart Gogoro prezentat la începutul acestui an în cadrul CES de la Las Vegas? Constructorul taiwanez a […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *