Și traficanții folosesc tehnologia modernă

drona

O dronă s-a prăbușit recent în parcarea unui supermarket mexican situat în imediata vecinătate a graniței dintre Mexic și SUA. Din primele informații se pare că drona s-a prăbușit din cauza greutății suplimentare pe care o transporta. Spre stupoarea agenților de poliție care au ajuns la fața locului, aparatul de zbor nu transporta o cameră de fotografiat, ci mai multe pliculețe cu substanță albă (ulterior s-a dovedit că în interiorul pliculețelor se afla binecunoscutul drog al morții – Metamfetamină).

Aproximativ 3 kg de metamfetamină a fost ambalată în 12 pliculețe care ulterior au fost montate pe partea superioară a dronei. Chiar dacă aparatul de zbor a fost propulsat cu ajutorul a șase elice puternice, greutatea adăugată de “operator” a fost prea mare, astfel la scurt timp de la decolare acesta s-a prăbușit.

Autoritățile mexicane investighează în continuare cazul pentru a depista de unde a fost lansată drona, de către cine și unde se îndrepta. Se pare că dorința dealerului de a transporta cu un singur drum o cantitate mai mare de droguri, i-a fost fatală micuțului aparat de zbor. Chiar dacă drona a fost inițial concepută pentru a realiza zboruri de supraveghere în mod autonom (sau controlate de un operator), se pare că unele persoane au mers mai departe și au încercat să transporte droguri peste cea mai bine păzită graniță din lume (USA – Mexic), unde totuși trec clandestin anual câteva milioane de persoane.

drona-droguri-mexic

Potrivit purtătorului de cuvânt al poliției din orașul Tijuana (Mexic), acest incident nu este izolat. Anul trecut o dronă de mici dimensiuni a fost reperată când a intrat în perimetrul penitenciarului local de maximă siguranță. Drona transporta marijuana, țigări și un smartphone.

La urma urmei nu ar trebui să ne surprindă aceste vești, în definitiv drona poate transporta obiecte de mici dimensiuni (ex. camere foto). Dealerii nu au făcut altceva decât să înlocuiască aceste aparate cu pachete care conțin substanțe ilegale.

Concluzie: tehnologia este foarte bună atâta timp cât este folosită corect.

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *