Tehnologia imprimării 3D a ajutat un cățel să alerge pentru prima dată

3d-print-catelul-derby-

Imprimantele 3D vor revoluționa cu adevărat  lumea care ne înconjoară  în următorii ani! Poate foarte puțini dintre voi ați auzit de sintagma imprimantă 3D , iar primele întrebări care vă vin în minte atunci când auziți acest cuvânt sunt: ce este? Ce face? Cum funcționează? Și la ce ne ajută? Este normal să fi curios atunci când vine vorba despre un lucru nou, având în vedere că această mașinărie a apărut pe piață relativ de puțin timp.

Imprimarea 3D (în engleză: 3D printing) este un proces de formare a unui obiect solid tridimensional de orice formă, realizat printr-un proces aditiv, în care straturi succesive de material sunt stabilite în diferite forme. Imprimarea 3D este, de asemenea, considerată distinctă de tehnicile de prelucrare tradiționale, care se bazează în principal pe eliminarea surplusului de material prin metode de tăiere sau de foraj. O imprimantă 3D este un robot industrial de dimensiuni mici sau mari, care este capabil de a efectua acest proces sub control computerizat.

Dacă recent am scris un articol despre întrebuințarea unei imprimante 3D în crearea primului bust oficial al președintelui Statelor Unite – Barack Obama, astăzi vă prezint aportul imprimantei 3D în sectorul medical.

Cățelul Derby s-a născut cu picioarele din față deformate, fiind incapabil să se deplaseze rapid. Povestea lui a emoționat o echipă de ingineri care s-au hotărât să îl ajute, oferindu-i o pereche de proteze cu care patrupedul să se deplaseze mai rapid.

„Am văzut fotografia cățelului Derby și i-am citit povestea înduioșătoare, emoționându-mă până la lacrimi” a declarat Tara Andreson directorul companiei 3D System.

Tara nu a fost indiferentă, așa că s-a decis să facă ceva pentru cățelul simpatic. Împreună cu o  echipă de ingineri și un medic specialist în ortopedie a demarat procesul de realizare a unei proteze, special adaptate pentru cățelul Derby. Protezele sunt construite pentru a preveni accidentarea cățelului, acestea având forma unor perechi de kangoo jumps ( fetelor sigur ați auzit de așa ceva ). Rezultatul ? Un cățel fericit care aleargă și se simte într-adevăr liber.

3d-print-catelul-derby-1

Concluziile personale: tehnologia printării 3D alături de scanarea profesională pot fi soluția ideală pentru foarte multe probleme ortopedice sau medicale. Prin scanare se obține o imagine tridimensională cât mai clară, iar prin imprimarea 3D  procesul de realizare este mult mai rapid și mai precis. Cățelul Derby este exemplul perfect atunci când discutăm de întrebuințarea unei imprimante 3D.

Urmăriți videoclipul emoționant de mai jos cu prima alergare a cățelului Derby:

 Dacă ți-a plăcut articolul apasă cu încredere pe Like & Share!

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

1 Response

  1. March 13, 2015

    […] multe persoane să se implice în acest tip de proiecte umanitare (despre care am scris mai multe aici și […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *