Atac cibernetic masiv asupra principalului furnizor de internet din Suedia

 

cod-binar

După închiderea celui mai important site de torrente din lume – The Pirate Bay, Suedia se află din nou în centrul unui eveniment informatic.

O bună parte dintre locuitorii peninsulei Scandinave nu au avut acces la internet și alte servicii online timp de 45 de minute din cauza unui atac cibernetic masiv de tip DDos. Chiar dacă atacurile cibernetice DDos nu sunt ceva neobișnuit (mai ales în mediul enterprise) de cele mai multe ori acestea nu afectează întreaga banda de conexiune a unei țări. Telia, provider-ul principal de servicii de internet din Suedia a fost afectat serios în urma unui astfel de atac, în ciuda faptului că nu aceștia au fost ținta principală a atacatorilor. Telia nu a oferit date exacte cu privire la procentul clienților afectați în urma atacului cibernetic, dar a confirmat în mod oficial faptul că atacul a blocat mai multe servicii online (inclusiv serviciul de televiziune digitală și serviciul de telefonie Voice over IP).

Ce este un atac DDos? (Distributed Denial of Service)

Un atac cibernetic de tip DDoS este o încercare frauduloasă de a indisponibiliza sau de a bloca resursele unui calculator. Deși mijloacele de a efectua acest atac sunt foarte diverse, în general DDos reprezintă efectul eforturilor intense ale unei (sau a mai multor) persoane de a împiedica un site web sau anumite servicii din Internet de a funcționa eficient, pentru o perioadă temporară sau nelimitată.

Inițial s-a crezut că Telia este principala țină a atacatorilor, însă un purtător de cuvânt al companiei a declarat faptul că atacatorii au vizat în primul rând un site de jocuri online, fără a face referire clară la identitatea acestuia.

Printr-o declarație oficială redată imediat după evenimentul neplăcut, reprezentanții companiei au declarat că majoritatea serviciilor sunt din nou funcționale, iar aceștia încearcă să investigheze sursa atacului cibernetic.

“Chiar dacă compania noastră nu a fost principala țintă a atacatorilor, serverele DNS nu au reușit să facă față atacului cibernetic, blocându-se astfel mai multe servicii de telecomunicații. Bineînțeles că investigăm cu mare seriozitate acest incident” a declarat un reprezentant al companiei.

Potrivit unui ziar suedez, atacul cibernetic a fost revendicat de gruparea LizardSquad (aceeași echipă care a revendicat atacul asupra rețelei PlayStation și a serviciului Microsoft Box Live).

Invitat la un eveniment găzduit de compania Ericsson, CEO-ul companiei Teila, Joahn Dennelind a declarat că în urma atacului toate serviciile online din Suedia au fost afectate serios.

„Acest atac ne arată vulnerabilitățile care ne înconjoară. Chiar dacă compania noastră s-a mai confruntat cu atacuri de tip DDos, până acum nu am mai primit o lovitură atât de puternică” a mai complectat Joahn.D

Compania Teila încearcă să își revină complet și la această oră  după atacul cibernetic suferit. De asemenea inginerii companiei caută mai multe soluții care vor putea preîntâmpina pe viitor astfel de evenimente.

Dacă ți-a plăcut articolul, apasă pe Like & Share. Mulțumesc!

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *