Roboții autonomi ar putea înlocui în curând agenții de securitate

Robotul k5 - Knightscope (2)

Kightscope – K5

În viitorul apropiat agenții de securitate ar putea fi înlocuiți cu succes de roboți deplini autonomi, care vor fi la fel de eficienți, îndeplinind majoritatea sarcinilor de patrulare. După mulți ani de muncă și cercetare, compania Kightscope este pregătită să lanseze robotul K5, despre care afirmă că este capabil să supravegheze și să analizeze în timp real o serie de factori care pot perturba liniștea sau siguranța publică. Robotul are înălțimea unui om obișnuit ( 1.60 m), iar datorită senzorilor (termici, ultrasonic, infraroșu, radar) și a camerelor cu care este echipat, acesta va îndeplini sarcinile de supraveghere pe care le desfășoară actualmente agenții de securitate.

Mașinăria are nevoie doar de o programare inițială  (actualizarea unei hărți GPS) pentru a patrularea și supravegherea unei zone. Față de un agent obișnuit, robotul are la dispoziție un unghi de vizualizare de 360 de grade, datorită celor patru camere cu care este echipat. Acesta mai este dotat și cu o serie de microfoane și senzori care îl vor ajuta să depisteze până și eventuale surse de incendiu sau scurgeri de gaze. Robotul K5 se folosește atât de conexiunea WiFi cât și de datele celulare pentru a putea comunica cu centrul de comandă, transmițând eventuale alerte.

În cazul unui pericol iminent persoana aflată la centrul de comandă poate lansa semnale auditive către persoanele expuse situației de urgență,  iar în cazul în care o persoană rău intenționată încearcă să imobilizeze robotul acesta va declanșa o alarmă instant.

Deocamdată nu au fost fabricate decât patru exemplare, acestea urmând să intre într-o perioadă de testare de tip “real life” până la finalul anului. K5 este cu siguranță cel mai avansat robot dedicat securității, dar trebuie menționat faptul că  deocamdată acesta este doar un model experimental.

Un exemplu bun de utilizare al robotului ar fi în cazul unui atac armat sau în cazul unui pericol iminent când nu se justifică expunerea unei vieți omenești în locul unei mașinării pentru a comunica cu victimele. Dacă stau să mă gândesc la firmele de securitate de la noi din țară și ce fel de personal angajează, care în mare parte fac orice altceva decât să păzească obiectivul desemnat, un astfel de robot ar fi binevenit, dacă nu s-ar fura a doua zi, ca să fie treaba oblă.

Dacă ți-a plăcut articolul, apasă pe Like & Share. Mulțumesc!

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *