BMW revoluționează modul de încărcare a mașinilor electrice

BMW-electric carBMW lansează un proiect pilot prin care șoferii vor putea încărca bateria  autovehiculelor electrice cu energie direct de la stâlpii amplasați pe marginea drumului.

Având în vedere faptul că marile orașe au drumurile publice foarte bine iluminate, inginerii de la BMW s-au gândit la o soluție ingenioasă pentru alimentarea cu energie verde a autovehiculelor electrice, astfel încât conducătorii auto să nu mai fi nevoiți să alimenteze autoturismul în stațiile special amenajate, care sunt deocamdată în număr relativ mic. Compania bavareză dezvoltă proiectul „Light an Charge”, mai exact aceștia se folosesc de tehnologia LED ( Light Emitting Diode) combinată cu  soluția Charge Now. Ideea este simplă: stâlpii de iluminat deja existenți au rezolvată problema cablurilor, astfel implementarea unei singure sau mai multor prize la baza stâlpului ar trebui să fie simplă, iar în acest mod se elimină atât costurile de construire a unei stații electrice dedicate cât și problema numărului redus a acestora.

Ideea oferită de BMW este foarte practică, deoarece aceasta are la bază rețeaua electrică deja existentă în majoritatea orașelor, iar adăugarea unor prize speciale la baza stâlpilor ar rezolva rapid problema alimentării cu energie verde a autovehiculelor electrice.

„Infrastructura de alimentare cu energie electrică  este esențială dacă dorim să vedem mai multe autovehicule electrice pe drum în viitorul apropriat” a declarat Peter Schwarzenbauer, reprezentantul companiei BMW.

Proiectul pilot va debuta în Munchen anul viitor, dar dacă lucrurile merg bine BMW dorește să implementeze soluția și în marile orașe din restul țărilor. Viitoarele stații de încărcare pot fi folosite de mai mulți șoferi concomitent indiferent de marca autoturismului electric sau de furnizorul energiei electrice din oraș.

Doi astfel de stâlpi au fost instalați deja în fața sediului BMW din Germania. Conducătorii auto au posibilitatea de a încărca rapid bateriile autovehiculelor, iar prin intermediul unei aplicații de pe telefon pot achita plata energiei consumate.

BMW nu este prima companie care s-a gândit să implementeze soluția “stâlpilor inteligenți”, compania Intelilight a mai avut tangențe cu această soluție și în trecut, însă fără prea mare succes. Totuși BMW s-ar putea să fie prima companie care reușește să implementeze cu succes proiectul stâlpilor de alimentare cu energie a autovehiculelor electrice.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *