Windows 10 – Microsoft a prezentat oficial noul sistem de operare

Windows-10 (5)În cadrul unui eveniment dedicat din San Francisco, Microsoft a prezentat invitațiilor noul sistem de operare denumit Windows 10 (în ciuda tuturor zvonurilor care spuneau că noul sistem  de operare se va numi Windows 9).

Schimbarea majoră la Windows 10 este reintroducerea meniului Start, meniu care este foarte familiar cu versiunile anterioare ale sistemelor de operare Windows (exceptând Windows 8). Utilizatorul va avea posibilitatea de a redimensiona forma meniului și a aplicațiilor după bunul plac. Noul meniu Start îmbină atât comenzile rapide din Windows 7 cât și aplicațiile dreptunghiulare „LIVE”  din Windows 8. Practic utilizatorul va avea de-acum la îndemână printr-o simplă apăsare a  mouse-ului acces la comenzile rapide ale sistemului de operare și la aplicațiile live Vremea, Calendar, Cloud, Mail, Fotografii, etc. Microsoft a îmbunătățit  și modul de afișare al aplicațiilor live, astfel acestea nu se vor mai deschide pe tot ecranul, iar datorită SnapView utilizatorul va avea posibilitatea de a redimensiona forma, lucrând concomitent pe fereastra principală și în interiorul aplicației.

Noul meniu Start din Windows 10 îmbină în mod inteligent punctele forte ale meniurilor regăsite la Windows 7 și Windows 8, utilizatorul având sentimentul de familiarizare dar și de nou atunci când va naviga prin acesta.

O altă caracteristică interesantă a noului sistem de operare, este actualizarea inteligentă a  aplicației Windows Charm. Utilizatorul  poate activata printr-o simplă glisare în partea stângă aplicația. Aceasta va deschide lista aplicațiilor și a documentelor care rulează în acel moment în sistemul de operare, deschizând și  fereastra multi-tasking. Practic utilizatorul poate lucra concomitent pe mai multe ferestre desktop,  gestionând separat aplicațiile sau programele care rulează concomitent. Utilizatorul poate adăuga rapid ferestre desktop noi pentru a crea spațiu suplimentar de lucru, iar în același timp poate naviga printre ferestrele deschise foarte rapid. Această caracteristică seamănă mult cu cea oferită de Apple  de ceva timp sistemelor de operare OS X. Dacă lipsea o caracteristică cu adevărat importantă sistemelor de operare Windows aceasta a fost. Chiar dacă Microsoft a „împrumutat” elemente de execuție de la sistemele de operare rivale OS X și Linux, gigantul din Redmond a adăugat câteva aplicații axate pe productivitatea utilizatorului atunci când acesta va accesa pictograma ferestre multiple.

Micile detalii, cum ar fi îmbunătățirea liniei de comandă (command prompt), prin care utilizatorul va putea copia și adăuga documente direct din tastatură, arată seriozitatea celor de la Microsoft care pun pe primul plan experiența cât mai plăcută de utilizare.

Microsoft a restructurat interfața sistemului de operare Windows 10, optimizând modul de funcționare a acesteia. Pictogramele File Explore, Desktop, My Computer, My Document, Recycle Bin, etc. sunt redesenate oferind un aer mult mai modern și mai plăcut. Experiența de utilizare a sistemului de operare Windows 10 este mult îmbunătățită și datorită faptului că de acum acesta oferă posibilitatea de a rula aplicații universale direct în fereastra principală, scutind astfel utilizatorul de un efort suplimentar .

Chiar dacă, conform prezentărilor făcute de Microsoft, Windows 10 nu se deosebește foarte mult de Windows 7, ci este doar puțin îmbunătățit, sperăm ca până anul viitor când Microsoft va comercializa oficial Windows 10, să îmbunătățească cât mai multe lucruri oferind cu adevărat senzația unui sistem de operare complect nou.

Dacă ți-a plăcut articolul apasă pe Like & Share. Mulțumesc!

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

7 Responses

 1. Andrei Baraban says:

  Salut, foarte fain articolul. Ce-a mai interesanta caracteristica a lui Windows 10 ii “ferestre multiple” acum nu iti mai trebuie doua monitoare sa poti lucre decent, oricum asteptam editia finala + cea pentru servere…

  • Johnny says:

   Salut, multumesc. Windows 10 are multe caracteristici noi interesante dar “ferestre multiple” este intradevar cea mai impresionanta.

 2. Daniel says:

  Mi se pare mie sau s-a reintrodus si un fel de interfata AERO?

 1. March 18, 2015

  […] Microsoft a luat o decizie surprinzătoare: toate calculatoarele care rulează sistemul de operare Windows (7 sau 8), chiar și fără licență vor avea posibilitatea de a face upgrade în mod gratuit la ce-a mai nouă versiune Windows – 10. […]

 2. March 19, 2015

  […] Microsoft a luat o decizie surprinzătoare: toate calculatoarele care rulează sistemul de operare Windows (7 sau 8), chiar și fără licență, vor avea posibilitatea de a face upgrade în mod gratuit la cea mai nouă versiune Windows – 10. […]

 3. May 4, 2015

  […] începând cu această vară noul sistem de operare Windows 10 (despre care am scris mai multe aici și aici), oferind utilizatorilor posibilitatea de a testa în mod gratuit timp de un an de zile […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *