Google vrea mai multe aplicații preinstalate pe Android

Google-Nexus-5Conform ultimelor zvonuri, se pare că Google, compania care deține sistemul de operare Android, pune presiune pe producătorii de mobile să introducă mai multe aplicații preinstalate marca Google la noile telefoane. Încă de la începutul acestui an Google și-a impus forțat viziunea de a introduce cea mai nouă versiune a sistemului de operare Android la telefoanele care urmau să fie lansate de producătorii care foloseau sistemul de operare Android. Producătorii care aleg să nu se conformeze cerințelor Google, riscă să piardă accesul la serviciile oferite de aceștia (aplicația Hărți, magazinul virtual Google Play sau YouTube).   

Ziarele de peste ocean scriu că acum Google forțează producătorii să instaleze mai multe aplicații pe proprii. Companiile precum Samsung, HTC, LG sau Huawei vor trebui să instaleze 20 de aplicații marca Google ( în prezent sunt doar 9). Ca o concesie între producătorii de device-uri și gigantul din Silicon Valley, aplicațiile vor fi preinstalate într-un singur folder denumit Google în fereastra principală a terminalului.

Producătorii vor fi de asemenea obligați să facă mai accesibilă fereastra de căutare a motorului Google pe ecranul principal al terminalului, și vor trebui să implementeze funcția “OK Google”, funcție care va putea fi activată vocal de utilizator atunci când dorește să caute rapid ceva. O altă cerință din partea celor de la Google este ca producătorii să nu instaleze nici o aplicație asemănătoare motorului de căutare ( Yahoo! sau Bing).

Ce câștigă Google din aceste demersuri neortodoxe? Cotă de piață, bani din publicitate, bani din taxă de folosire a respectivelor aplicații (să nu vă gândiți că aplicațiile Hărți,  Google Play sau Chrome sunt gratuite) și o  expunere mai mare în fața consumatorului.

Trebuie notat faptul că Google nu se diferențiază la acest capitol față de rivalii de la  Apple care includ  de asemenea în mod obligatoriu aplicații neinteresante ( ba chiar enervante) în sistemul de operare. Apple a integrat aplicațiile  precum Vremea, Compas, Acțiuni sau Ziare care nu pot fi șterse din sistemul de operare, iar acestea provoacă mai degrabă dureri de cap, neavând un impact pozitiv în experiența de utilizare a produsului. Nu mai vorbim  aplicații precum Safari (pentru navigat pe internet), sau Mail (pentru poșta electronică) care nu doar că nu pot fi șterse, dar nici nu pot fi înlocuite cu alte aplicații.

Rămâne  însă de văzut ce aplicații preinstalate vrea Google să introducă la noile mobile și cât de utile sau enervante vor fi acestea.

Urmăriți mai jos cele mai importante caracteristici ale noului sistem de oparare Android ( Android L).

Dacă ți-a plăcut articolul, apasă pe Like & Share. Mulțumesc!

 

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *