Tutorial despre cum să schimbi ecranul la iPhone 5s

iphone5s-tutorial04Salutare! Astăzi vei învăța cum să schimbi ecranul telefonului. Dacă din greșeală sau din pură neatenție ți-ai spart ecranul telefonului, și vrei să remediezi situația, ai la îndemână câteva soluții:

a) Ai asigurare pe telefon

În acest caz nu ar trebui să îți faci griji, deoarece operatorul de telefonie mobilă îți va schimba ecranul gratuit.

b) Nu ai garanție

Te temi să nu strici ceva în telefon odată cu operațiunea de înlocuire a ecranului și preferi să se ocupe un specialist. Poți apela la un service autorizat, dar costurile vor fi destul de ridicate!

c) Îți faci curaj să duci la capăt singur acest proces  

Ești român cu adevărat și vrei sa faci economie (fiindcă trebuie să mergi și tu undeva în concediu vara asta). În acest caz ai mai jos un mic tutorial de înlocuire a ecranului pentru iPhone 5S.

Panoul frontal și LCD-ul sunt lipite împreună din fabrică, așa că îți recomand să le cumperi la fel, nu separat. Oricum majoritatea vânzătorilor nu oferă piesele separat. Acestea se găsesc peste tot de la 50 $ până la 150 $ în funcție de vânzător și de accesoriile pe care le mai pun la dispoziție odată cu ecranul complect (șurubelniță, ventuză, pensă, cutter, etc. ) Nu toate ecranele de schimb sunt făcute la aceleași toleranțe ca cele din fabrică, așa că îți recomand în cazul în care te hotărăști să cumperi de pe ebay să alegi produsul de la  un vânzător de încredere, care are calificative pozitive, mai ales la tranzacțiile cu piese de schimb.

Înainte să te apuci te treabă îți recomand  să faci un backup de siguranță a datelor aflate în telefon. Reține! Înlocuirea ecranului este o operațiune complicată însă nu imposibilă, așa că trebuie să te înarmezi cu multă răbdare mai ales dacă faci acest lucru pentru prima dată.

Pași:

1. Scoaterea cartelei SIM

Așa cum probabil știi deja, cartela se află pe partea laterală a telefonului. Poți folosi cheia specială care se află în cutia telefonului sau merge la fel de bine cu un ac de gămălie sau o agrafă.

2. Scoaterea ecranului spart

Începe prin a deșuruba cele două șuruburi aflate în partea de jos a telefonului (lângă mufa de încărcare), apoi scoate ușor ecranul  (nu complect) folosind o ventuză și un alt instrument pe post de pârghie (dacă este necesar). Mare atenție să nu bruschezi prea tare ecranul, trebuie să ai grijă și multă răbdare.

iphone5s-tutorial02

Înainte de a scoate ecranul complect, trebuie să deconectezi mai multe cabluri. Începe cu butonul Home (acesta este acoperit de un suport metalic mic). Pentru a deconecta restul cablurilor va trebui să scoți placa de metal aflată în partea de sus a plăcii de bază.

În final trebuie desprinse cele trei cabluri care au mai rămas atașate, iar abia apoi poți scoate ecranul complect din carcasă.

3. Mutarea butonului Home

Înainte ca să montezi noul ecran, trebuie să muți butonul Home, care conține amprenta digitală de pe ecranul spart pe cel nou. Pentru început trebuie să deșurubezi șurubul care securizează cablul butonului. Foarte ușor trage cablul în jos pentru a avea acces la suportul de metal aflat dedesupt. Apoi elimină cele două șuruburi care securizează suportul de metal.

i

Acum vine partea cea mai delicată a procesului de înlocuire a butonului Home. Cu mare atenție trage de cablul în jos, iar mai apoi scoate și butonul.

Din cauză faptului că componentele sunt lipite în fabrică, uneori este nevoie să aplici un pic de căldură în zona butonului (un foehn este excelent). Acum că ai îndepărtat complect butonul Home împreună cu cablu, poți re-atașa ecranului nou butonul urmând în ordine inversă pașii de la demontarea acestuia (din nou trebuie să ai foarte mare grijă și atenție).

4. Instalarea noului ecran

Odată atașat butonul la noul ecran, poți începe montarea acestuia în carcasă. Începe prin a reconecta cablurile aflate pe placa de bază. În cele din urmă apasă ușor pe noul ecran până când vezi că acesta se  aliniază la semne. Strânge cele două șuruburi aflate în partea de jos a telefonului, iar apoi pornește device-ul pentru a verifica ca totul să funcționeze bine. Dacă observi anumite anomalii în funcționarea acestuia nu trebuie să te panichezi! Desfă din nou ecranul și verifică încă o dată ca toate cablurile să fie conectate la ecran și placa de bază.

iphone5s-tutorial

Felicitări ai reușit să îți înlocuiești singur ecranul

Așa cum ți-am spus la început, operațiunea în sine nu este foarte grea, dar aceasta necesită multă răbdare și o mare atenție la detalii.

Pentru o viziune de ansamblu și mai bună urmărește video-ul de mai jos pentru a te familiariza cu interiorul telefonului:

Dacă ți-a plăcut articolul, apasă  pe Like & Share. Mulțumesc!

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

11 Responses

 1. Sorin says:

  SAlut, foarte bun tutorialu. Am un 5C si ma gandesc sa imi schimb singur ecranul. Te tin la curent. Mersi fain!

 2. Ana says:

  De unde ai surubelnitele necesare?merci

 3. Adi says:

  Sal ieri mi am înlocuit display-ul am montat exact ca in filmulet dar nu merge touch.se deschide in rest totul funcționează.un sfat cu ce as mai putea încerca ai? Mulțumesc!

  • Ionut Sandu says:

   Salut Adrian, 1 este posibil daca ai achizitionat display-ul de pe ebay sa aiba defect de fabricatie si nu mai poti face nimic ( personal ma patit asta la iPhone 4. Daca nu prezinta defect de fabricatie asigura-te ca in partea de sus ai pus cum trebuie toti conectorii pe placa de baza.

 4. Alex says:

  salut oare merge sa pun ecranul de la un iphon 5 siplu la un iphon 5s?

 5. Ana Maria says:

  Dacă iti schimbi display ul,o să mai rămănă salvat tot in iphone?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *