Google Chrome este oficial cel mai utilizat browser din lume

IE-vs-Chrome-vs-Firefox-vs-Safari

Google Chrome a întrecut Microsoft Internet Explorer în bătălia pentru titulatura de cel mai popular browser, potrivit Adobe Digital Report.

Raportul arată că browserul Chrome este folosit în prezent de 31.8% din totalul utilizatorilor care navighează pe internet,  în timp ce Internet Explorer este folosit de aproximativ 30,9% dintre persoane. Este pentru prima dată când Google depășește Microsoft în popularitate și număr de accesări browserul Internet Explorer.

Raportul mai arată o chestie interesantă, Chrome este lider de necontestat ca și platformă de navigare pe internet având cu 14,3% din totalul utilizatorilor, în timp ce Internet Explorer încă domină în zona PC-urilor, având 13 % în fața celor de la Google, în mare parte datorită faptului că Microsoft setează sistemele de operare  Windows implicit cu Internet Explorer ca browser de navigare.

„Internet Explorer se folosește de dominația sistemului de operare Windows, pentru a câștiga cotă în lupta pentru cel mai accesat program de navigare pe internet.  Totuși în prezent este mult mai important sistemul de operare pentru smartphone-uri, oferindu-le celor de la Google și Apple, datorită sistemelor de operare Android și iOS,  titulatura de lideri în materie de popularitate ”, declarat analistul Tyler White.

Al treilea cel mai utilizat browser la scară largă, este Mozilla Firefox, care a scăzut în popularitate cu aproximativ 12 % în ultimii doi ani, în principal datorită absenței aplicației oficiale din magazinele virtuale pentru telefoane și tablete.

Privind per ansamblu raportul oferit de  Adobe Digital Report, putem trage concluzia că popularitatea unui anumit browser depinde în mare măsură de promovarea acestuia. Adică, dacă Microsoft nu seta Internet Explorer ca browser implicit pentru navigarea pe internet la toate sistemele de operare Windows, este greu de crezut că acesta rămânea atâta timp lider de necontestat. La fel este și pe piața telefoanelor mobile unde marii producători precum Apple cu iOS și Google cu Android setează pe terminale ca browser implicit pentru navigare, propriile programe respectiv Safari și Chrome.

safari-chrome

Fiecare browser are particularitatea lui respectiv avantaje și dezavantaje, pe care utilizatorii trebuie să le cântărească  bine înainte de a lua decizia instalării unui anumit browser.

Dacă ți-a plăcut articolul apasă pe Like & Share. Mulțumesc

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *