Cercetătorii de la Universitatea Națională din Austria (ANU) au dezvoltat o metodă simplă și ieftină pentru producerea lentilelor performante. Marele avantaj al acestor lentile este costul extrem de mic de producție, astfel că acestea vor fi utilizate la scară largă de cercetătorii din domeniu, studenți sau simplii pasionați de experimentele.
De sute de ani în mod tradițional lentilele se produc prin tăierea și lustruirea unei bucăți de sticlă, procedeu foarte complex și costisitor. Datorită noului proces dezvoltat de cercetătorii australieni, producerea lentilelor se va realiza cu ajutorul gelului polimer – polidimetilsiloxan.
“Sunt foarte încântat, deoarece prin acest nou procedeu deschidem larg ușa pentru producerea și utilizarea ieftină a lentilelor”, a declarat Steve Lee autorul studiului care a ajutat la descoperirea acestei noi tehnici de producere a lentilelor.
Ajunge doar o picătura de gelul polimer, care este modelat și copt la temperatura de 70 grade Celsius pentru a creea baza lentilei, apoi o altă picătura este adăugată bazei formate iar datorită efectului de gravitație aceasta se va modela singură obținându-se o formă curbată. La final lentila se va solidifica prin coacerea la aceeași temperatură, iar rezultatul este identic cu lentilele obținute prin procesul clasic de fabricație. Acest proces se poate repeta dacă se dorește ajustarea formei lentilei sau creșterea calității acesteia.
Dispozitivele medicale sunt un caz evident de utilizare a noilor lentile. Dermatoscopul este folosit pentru a mări și ilumina leziunea pielii în cazul melanomului (cancerul de piele) pentru a transmite un diagnostic despre pacient. Acesta costă aproximativ 500 $. Prin acest nou proces de fabricație cercetătorii au creat o alternativă ieftină care costă aproximativ 2 dolari, iar aceasta lentilă se poate atașa și unui smartphone ușurând enorm astfel munca pentru personalul medical aflat în mediu rural, sau în regiunile slab dezvoltate.
Lentilele au doar câțiva milimetri grosime, putere de mărire de 160x și o rezoluție de aproximativ 4 microni. Acestea sunt aproape la fel de eficiente ca și microscoapele comerciale, dar au marele avantaj de a avea un cost de producție foarte mic, fiind excelente pentru personalul medical, studenții care vor să învețe experimentând sau pentru simpli entuziaști.
Dacă ți-a plăcut articolul, apasă pe Like & Share. Mulțumesc!
Comentarii recente