Primul braț robotic inovator a fost aprobat oficial în SUA

deka-armEra roboților a început cu adevărat, după ce departamentul de Alimentație și Medicamente al SUA a aprobat în premieră vânzarea și comercializarea unui braț-proteză, care transferă semnalele primite de la mușchi în acțiuni fizice.

Brațul robotic denumit Deka, are degete care se pot mișca similar cu cele naturale, este capabil să apuce obiecte delicate, să execute mișcări fine și de mare precizie, îmbunătățind astfel considerabil viața unei persoane care are brațul amputat.

Directorul celor de la FDA a declarat: Brațul electronic Deka, poate permite persoanelor care îl folosesc să execute mișcări mult mai precise și complexe față de o proteză obișnuită, totul într-o manieră mult mai aproape de mișcarea naturală a brațului uman.

La testarea brațului robotic, au participat mulți veterani ai armatei americane. Costurile totale de realizare a proiectului se ridică în jurul sumei de 40 de milioane de dolari, bani proveniți în totalitate de la Ministerul de Apărare și Cercetare pentru Proiecte al SUA.

În ultimii ani, protezele artificiale au devenit din ce în ce mai performante, realizând mișcări complexe și de finețe, asemănătoare mișcărilor naturale ale membrelor. O mare parte din munca de cercetare a fost axată pe domeniul protezelor pentru picioare, deoarece în cazul brațelor apar foarte multe dificultăți în redarea mișcărilor de coordonare ale mâinii și degetelor omenești, din cauza multitudinii de nervi, oase, etc., care trebuie să conlucreze în  sincronizare perfectă pentru a realiza orice comandă.

deka_arm1

 

În demonstrația video-ul de mai jos, Fred Downs unul dintre veteranii care au participat la realizarea proiectului Deka, arată cum se folosește  brațul-proteză, ridicând o foaie de hârtie sau mutând un ou. Lucruri atât de simple pentru noi în viața de zi cu zi, pot fi atât de complicate pentru persoanele cu dizabilități.

PS. Așa că pe viitor dacă vedeți la mall o parcare liberă cu  semnul cu parcare handicapați  și nu aveți loc în apropriere, gândiți-vă mai bine dacă merită să parcați cu avariile puse și să complicați mai mult existența și așa destul de grea a persoanelor cu nevoi speciale. Nu uitați că orice mișcare sau comandă realizată cu atâta ușurință precum ridicarea unei foi de jos, poate fi atât de complicată și anevoioasă pentru o persoană cu nevoi speciale.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, apasă pe Like & Share. Mulțumesc!

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

1 Response

  1. March 13, 2015

    […] Fiindcă brațul robotic a fost creat cu ajutorul unei imprimante 3D, costul de producție a scăzut semnificativ. Conform organizației Limbitless Solutions, pentru producerea unui braț robotic este nevoie de materiale în valoare de aproximativ 350 de dolari și de o imprimantă care lucrează între 30 și 50 de ore, pentru realizarea fiecărei părți din care este compusă proteza. Gândiți-vă bine! Cu ajutorul acestei tehnologii, disconfortul unei persoane cu dizabilități este diminuat considerabil. Iar faptul că o proteză costă doar 350 $ (suma necesară pentru un smartphone decent) încurajează tot mai multe persoane să se implice în acest tip de proiecte umanitare (despre care am scris mai multe aici și aici). […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *