Citește asta! Google a prezentat prototipul autoturismului care se conduce singur

Google-self-car

Google a prezentat autovehicule care se conduc singure de ani de zile, dar toate erau modele de serie puțin adaptate la stilul de condus fără șofer. Astăzi gigantul din Redmond a prezentat în premieră prima mașină complect autonomă care se conduce singură, construită de la zero.

Co-fondatorul companiei Sergey Brin a declarat în cadrul conferinței Red Code din California că “Există un plus de siguranță într-o mașină care se conduce singură , deoarece autoturismul nu are volan, pedală de accelerație și frână ci foarte mulți senzori amplasați în locuri strategice, iar eroarea factorului uman este aproape complect eliminată.”

Senzorii fac toată treaba, aceștia pot detecta obiectele de la o distantă de peste 200 m, elimină unghiurile moarte și sunt foarte utili mai ales pe străzile aglomerate cu multe intersecții. Mașina mai dispune și de buton START/STOP  prin care poți acționa foarte rapid comanda de oprire și plecare. Interiorul este simplist, gândit mai degrabă pentru lucruri practice și nu pentru lux.  Tot la interior regăsim două scaune cu centuri de siguranță, ecran pentru a vizualiza ruta de deplasare și un spațiu mic pentru bagajele pasagerilor. Pe lângă multitudinea de senzori amplasați atât în interior cât și la exterior, autovehiculul mai are și servodirecție și pedale de frână pentru acționare în caz de urgență.

“Am început  acest proiect cu o foaie albă în față și cu întrebarea: Ce ar trebui să aibă diferit acest tip de vehicul? Cu o viteză maximă de 40 km/h, călătoria în mașină poate fi asemănată cu plimbarea mașinuțelor specifice parcurilor de distracții.”  a  scris Chris Urmson, directorul de proiect într-o postare pe blogul personal.

Planificăm să construim aproximativ o sută de prototipuri, iar mai târziu în această vară șoferii noștri vor începe testarea acestora pentru a fi siguri de condițiile de maximă siguranță ale autovehiculelor, iar dacă totul merge bine ne gândim și la posibilitatea de a colabora cu marii producători auto pentru a introduce această tehnologie în rândul mașinilor de serie.

Dacă ți-a plăcut articolul, apasă pe Like & Share. Mulțumesc!

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

1 Response

  1. May 15, 2015

    […] aproape un an de când au lansat prototipul autoturismului autonom, Google se pregătește în sfârșit să renunțe la testele de poligon și […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *