Folosești Windows XP? De astăzi, Microsoft nu mai oferă actualizări

windowsXP_end-of-life

După mai bine de 12 ani de la lansarea celebrului sistem de operare Windows XP,  Microsoft nu va mai oferi actualizări de securitate.

“Microsoft a oferit suport pentru Windows XP în ultimii 12 ani. Dar acum a venit timpul pentru noi, împreună cu partenerii hardware și software, să ne investim resursele în susținerea celor mai noi tehnologii, astfel încât să putem livra în continuare experiențe noi cât mai deosebite.”

De asemenea, tot de astăzi nici Microsoft Office 2003, nu va mai beneficia de actualizări.

Lansat în 25.10.2001, Windows XP a fost unul dintre cele mai de succes produse oferite vreodată de Microsoft, înlocuit de Windows Vista, iar mai apoi de Windows 7, acesta a fost depășit ca și popularitate doar în Septembrie 2012, de Windows 7.

Microsoft a lansat trei pachete de actualizare majoră pentru Windows XP, ultimul denumit SP3 (Service Pack), a fost lansat în Mai 2008.

windowsxp-sp3

Ce înseamnă oprirea suportului oferit de Microsoft pentru XP ?

Utilizatorii care mai au Windows XP instalat pe calculatoare, tablete, etc.  vor putea în continuare să utilizeze atât sistemul de operare, cât și pachetul Office 2003, dar pe măsură ce timpul trece, sistemele de calcul vor fii mai vulnerabile la viruși și alte probleme de securitate.

Știai că 98 % din bancomatele din întreaga lume folosesc Windows XP ca sistem de operare? Iar in Romania peste 80% din calculatoarele functionarilor publici ruleaza  pe batranul sistem de operare ?

Dacă ți-a plăcut articolul apasă pe Like & Share. Mulțumesc!

Ionut Sandu

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *