O nouă metodă de identificare a persoanelor

 

Sweaty-Man

Recunoașterea facială, amprentele digitale și scanarea irisului sunt recunoscute ca fiind cele mai sigure și comune metode de identificare biometrice în prezent. Acestea ar putea fi detronate cât de curând de cea mai nouă metodă de identificare a persoanelor: Transpirația.

Cercetătorii de la universitatea “Politehnica din Madrid”, în colaborare cu firma de  “Ilia Sistemas SL” au dezvoltat un sistem prin care pot verifica persoanele după transpirația emanată de corp.

Corpul uman atunci când transpiră elimină un lichid unic pentru fiecare persoană în parte, iar acesta poate fi identificat cu pană la 85% acuratețe în laboratoarele de specialitate. Cercetătorii cred că acest procentaj este suficient pentru ca metoda de identificare să poată fi luată în calcul atunci când vorbim despre identificarea biometrică a unui individ.

sweaty-man-cartoon-230x300

În timp ce metoda de scanare a irisului și a amprentei au cea mai mare rată de acuratețe, cercetătorii susțin că aceste tehnici sunt deseori asociate cu persoanele care au antecedente penale, ceea ce face ca gradul de neîncredere să crească atunci când unei persoane i se cere să participe la un examen de identificare în cazul unui proces la tribunal. Pe de altă parte recunoșterea facială are o rată de eroare mare, deseori din cauza factorului de șoc sau traumatism pe care victima o resimte. Prin urmare tehnica de recunoștere biometrică a unui individ bazată pe transpirația corpului poate lua locul celorlalte metode de identificare fiind mai simplă, rapidă și accesibilă.

Cercetătorii susțin că această metodă de identificare poate fi folosită fără probleme în aeroporturi, puncte de control la frontieră sau în cazul în care este necesară identificarea cu fotografie.

Rămâne însă de văzut în ce măsură această metodă inovatoare va fi folosită ca principal mod de identificare a persoanelor.

 

Dacă vrei să fii la curent cu cele mai noi informații abonează-te la newsletter-ul din dreapta-sus a paginii.

Iar dacă ți-a plăcut articolul apasă pe  LIKE. Mulțumesc!

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *