Antivirus plătit sau gratuit?

antivirus-program

Sursa: www.allupdatenews.com

Care este cel mai bun antivirus și cum îl găsim?

Pe piață există un număr mare de programe de securitate informatică din care poţi să alegi, așa că este normal să ne punem întrebarea: “Care este cel mai bun”? Îl alegi pe cel care vine preinstalat în computer sau pe cel recomandat de către prieteni? Cum știm care dintre acestea este mai eficient?

Organizația Antivirus Test, testează produsele oferite de către dezvoltatori în fiecare lună, oferindu-le note în funcție de eficiență și performanță, așa că nu mai ești nevoit să iei o decizie nefiind neinformat.

Antivirus Gratuit sau Antivirus Plătit

Prima decizie pe care va trebui să o iei atunci când vrei să alegi produsul de securitate, este de a plăti sau nu pentru acesta. Majoritatea programelor antivirus eficiente le găsim contra cost, totuși analizând mai atent putem găsi produse gratuite de bună calitate.

Programele gratuite au în general aceeași metodă de a detecta malware-ul ca și cele contra cost. Antiviruși plătiți se diferențiază prin funcții și caracteristici de tip: firewall (perete de siguranță), anti-spam (împotriva mailurilor sau a lucrurilor nedorite), phishing filters (împotriva culegerii de date confidențiale) sau anti-thef ( împotriva furtului de date). Aceste caracteristici sunt esențiale. Spre exemplu, dacă faci plăți sau tranzacții online, te loghezi cu date confidențiale pe anumite siteuri, etc. Dacă doar îți dorești o soluție simplă de securitate și nu faci lucrurile mai sus menționate, te poți mulțumi cu o soluție gratuită.

Bine de știut!

Produsele gratuite au tendința “de a te bate la cap” cu oferte ocazionale, metode de upgrade la versiuni plătite, etc.  Așa își produc banii dezvoltatorii programelor gratuite. Aceste versiuni funcționează ca reclame pentru versiunile plătite.

Recomand călduros să instalați un program de protecție de la o firmă consacrată, pentru simplu motiv că aceste produse sunt testate de specialiști, li se oferă update-uri periodice, review-uri ale altor persoane care au încercat acest produs. Dacă te hotărăști să utilizezi un program obscur obținut la prima căutare pe Google, sau de pe un forum dubios, toate avantajele mai sus menționate în proporție de 90% nu îți sunt oferite. Cele mai periculoase sunt programele executabile care se recomandă a fi programe de protecție. Printre acestea se află: Antivirus Live, Advance Virus Remover, Internet Security 2013, etc.  Aceste forme de virus pretind a fi programe de curățare aparent inofensive și de bună calitate dar ascund în spatele reclamei frumos aranjate fișiere create special pentru a fura datele cu caracter confidențial, defecta sistemul de calcul/operare (uneori cu daune ireversibile), cresc riscul de a fi infectați, etc.

După ce te hotărăști ce opțiune de antivirus îți alegi trebuie să mai ști două lucruri:

1) Update-urile sunt foarte importante, așa că dacă nu îți mai amintești de ele periodic,  selectează de la începutul instalări ca programul să le facă automat.

2) Chiar și cu o versiune de top, fie ea plătită sau gratuită cu toate update-urile la zi ești în continuare expus la risc, însă procentajul este mult mai scăzut. Depinde doar de tine ce site-uri accesezi, sau ce fel de programe instalezi în computer.

Mai jos aveți topul meu personal, al celor mai bune soluții de securitate Plătite sau Gratuite

 

Plătite:

Eset Nod 32

Norton Internet Security

Bitdefender Antivirus

Karspesrsky

Gratuite:

ComboFix

Avast Free Antivirus

AVG AntiVirus Free 2013

Avira Free Antivirus 13

Microsoft security Essential

Dacă ți-a plăcut articolul apasă pe Like & Share. Mulțumesc.

Citește și:

Utilizezi aplicația de mesagerie WhatsApp? Citește asta! 

Te pricepi la tenis de masă ? Urmărește o super confruntare între om vs robot

Ce caracteristici preferă bărbații și femeile la un telefon mobil

Faceți cunoștință cu cel mai scump ceas de buzunar din lume, UR – 1001

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

1 Response

  1. November 2, 2015

    […] mai scris aici un articol despre cele mai bune programe de acest gen (gratuite sau plătite). Una dintre […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *