Ai laptop, smartphone sau tabletă? Citește asta!

camera web

Tot mai mulți experți în securitate avertizează posesorii de laptop-uri, smartphone-uri și tablete cu privire la faptul că pot fi spionați cu ușurință, oricând de către o persoană rău intenționată, fără măcar ca să realizeze acest lucru!

Au fost înregistrați și fotografiați fără să-și fi dat acordul

Fenomenul a fost descoperit după ce pe internet au apărut plângeri din partea mai multor persoane care au descoperit cu stupoare faptul că au fost înregistrate pe ascuns.

Hackerii (pălăriile negre) au depistat o vulnerabilitate a device-urilor prin care pot exploata fără acordul utilizatorului un program executabil care reușește să pornească camera web și microfonul dispozitivelor. Tot procesul de fotografiere și înregistrare se petrece în background-ul sistemului de operare, iar în interfața grafică nu apare nimic dubios, astfel unui utilizator de rând îi va fi aproape imposibil de sesizat acest lucru. Deși unele camere web au un LED care se declanșează atunci când camera este activată, hackerii au reușit să dezactiveze LED-ul, făcând astfel și mai greu de detectat executabilul malițios.

Dacă în unele cazuri imaginile captate de camere au fost folosite ca metodă de șantaj sau amuzament, în alte situații imaginile capturate au fost folosite cu scopul de a obține bani în mod ilegal.

genesiscamera

Virusul Poliția Română

Virusul Poliția Română este cel mai elocvent și frecvent malware care circulă în aceste zile pe internet. Pe scurt, fără ca utilizatorul să știe, malware-ul instalat în calculator captează o imagine de la camera web, plus o serie de informații confidențiale despre utilizator (nume, fotografie, vârstă, sex, ip, provider internet, țară, oraș etc.) din calculator, laptop, smartphone sau tabletă și blochează accesul la oricare altă comandă, afișând  pe ecran o imagine în care apare în mod abuziv identitatea utilizatorului. Pentru a “scăpa” de probleme, utilizatorul îi se solicită să achite o anumită sumă de bani pentru laitmotivul de “download ilegal”. Mai jos aveți o imagine elocventă:

politia

Analiștii în securitate au spus că acest fenomen a luat amploare în ultimii ani, mai ales datorită numărului mare de smartphone-uri și tablete care au acaparat piața multimedia.

Există însă o soluție simplă la această problemă: trebuie aplicat un simplu leucoplast, sau scotch opac pe cameră atunci când nu o folosim. Astfel, șansele să de a mai fi filmat sau fotografiat pe ascuns se reduc drastic. Atenție însă! Această metodă nu reduce riscul de a fi infectat cu un astfel de program malware. De aceea este foarte important să va asigurați protecția calculatorului, activând opțiunea firewall (barieră de protecție). Totuși pentru a sta și mai liniștiți atunci când utilizați un dispozitiv multimedia, este recomandat să instalați (gratuit sau plătit) un program care asigură securitatea cibernetică a dispozitivului. Am scris aici un articol despre cele mai bune programe antivirus pe care le puteți găsi în acest moment pe piață.

art_mikko-620x349

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l și prietenilor tăi.

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *