2014 anul tehnologiilor explozive

 

Lg 4k

sursa: www.engadget.com

Capul de afiș în acest an cu siguranță va fi tehnologia 4K. Ce este acest 4K de care auzim din ce în ce mai mult pe internet, televizor, servici, etc. ?

După succesul uriaș care l-au avut pe piață televizoare 3D cu rezoluțiile FullHD 1.080 x 1.920 pixeli, a venit rândul ca producătorii să aducă în prim plan tehnologia 4K. Numele neoficial 4K  provine de la numărul de pixeli regăsiți pe orizontală: aproximativ 4000.  Această tehnologie a fost dezvoltată din dorința de a expune  imaginea mai clar, mai mare, mai “nativ” față de actualul standard Full HD. Utilizând rezoluția 4K va fi aproape imposibil să vedem cu ochiul liber pixelii afișați de ecran, totul reducându-se până la urmă la o calitate net superioară față de rezoluția Full HD.

Toate bune până la capitolul achiziție. Prețul unui televizor depășește 3000-4000 de dolar în prezent (plus taxe poștale și vamă dacă te gândești să îl comanzi din străinătate), însă așa cum ne-am obișnuit și în cazul altor produse, în timp vom asista treptat la o reducere (normalizare) a prețului de achiziție.

Mai jos aveți o poză care explică mai bine diferența între 4K și restul rezoluțiilor:

4K-video-resolution-comparison

 

 

Dacă televizoarele au beneficiat de o atenție mărită din acest punct de vedere, trebuie subliniat faptul că și producătorii de telefoane și tablete se axează pe integrarea noului standard de redare în construcția terminalelor.

Astfel că, după arhitectura oferită deocamdată exclusiv de Apple pe 64 biți (iPhone 5S), următorul criteriu în departajarea terminalelor va fi rezoluția 4K a display-urilor.

Rămâne însă de văzut care este  următorul pas/strategie  pe care producătorii îl vor aplica, deoarece la prețurile actuale această tehnologie este disponibilă cu precădere utilizatorilor entuziaști care dispun de un buget generos.

Dacă ți-a plăcut articolul apasă cu încredere pe Like & Share.  Mulțumesc!

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

2 Responses

  1. alex cuibus says:

    Imediat n’o sa ne mai incapa plasmele in case, johnel 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *