PREMIERĂ – Un sat din Franța a integrat panouri solare pe șosea

carosabil-panou-electric

Satul Tourouvre-au-Perche din provincia Normandia – Franța, a stabilit o premieră: integrarea panourilor solare pe carosabil.

Măsurând aproximativ un 1 kilometru, ruta “prietenoasă cu mediul”  acoperă peste 2800 de metrii pătrați cu panouri care generează electricitate.

Panourile electrice au fost montate la suprafața stratului bituminos, iar pentru protecția circuitelor s-a folosit o rășină pe baza de silicon care nu doar că asigură protecția panourilor ci oferă și aderența corespunzătoare pentru anvelopele autoturismelor.

carosabil-panou-electric01

Oficialii francezi speră ca panourile solare să înmagazineze energie electrică suficientă pentru iluminatul public al întregului sat care găzduiește 3400 de rezidenți.

Dacă proiectul va avea succes, autoritățile vor să implementeze la fiecare 1000 de kilometrii 1 kilometru de astfel de panouri, care ar urma să furnizeze în mod ecologic și gratuit energia electrică care va asigura iluminatul public în toate satele din Franța.

Tehnologia însă nu este ieftină

Pentru construirea întregului segment autoritățile au fost nevoite să plătească 5 milioane de euro, fapt care ridică o întrebare legitimă: merită?

Totuși, firma desemnată să conducă proiectul a declarat faptul că își propune să reducă costurile de fabricare a panourilor electrice.

 

Ionut Sandu

Despre autor: Ionuț Sandu este un blogger entuziast, pasionat de IT. Pe blogul lui, JonTECH.ro, apar constant cele mai interesante articole din domeniul tehnologiei. Ionuț a mai scris două articole științifice despre Cloud Computing și Protocoale de Securitate SSL/TLS și SSH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *